Konveyör Zincir Çeşitleri: Taşıma Sistemlerinin Temel Parçaları

Konveyör Zincir Çeşitleri: Taşıma Sistemlerinin Temel Parçaları

Otomotiv, gıda, mobilya, tekstil, demir çelik, geri dönüşüm ve depolama gibi sektörlerde oldukça sık kullanılan; çalışanların iş yükünün azaltılmasına destek olan konveyör zinciri, taşıma sistemleri üzerinde oldukça önemli bir rol oynar. Konveyör zinciri çeşitleri arasından, sektöre ve malzemeye uygun olan seçimi yapmak; sürecin sorunsuz işlemesi, işin ve üretimin hızlanması açısından büyük önem taşır.

Standart Konveyör Zincirleri

Dünya çapında standart olarak kabul edilen bu zincirler; ISO (International Organization for Standardization), DIN (Deutsches Institut für Normung), BSI (British Standard Institute) ve/veya ANSI (The American National Standards Institute) ile uyumlu olarak üretilir. Standart konveyör zinciri, sağlamlığı ve kalitesi nedeniyle farklı sektörler tarafından tercih edilir.

Standart konveyör zincirlerindeki bir zincir, iç ve dış baklalardan oluşur. İç bakla, içine iki burcun bastırıldığı iki iç plakadan ve burçlar üzerinde dönen iki makaradan meydana gelir. Dış bakla ise iki dış plakadan ve iki yatak piminden ibarettir. Dış baklaların eklemesi yapılarak, iç baklalar bir zincir oluşturacak şekilde bağlanır. Standart zincirlerin en büyük avantajı; aside dayanıklı vepaslanmaz kaliteli çelikten üretilmesi, tahrik ve antimanyetik özellikleri sayesinde korozyona karşı dirençli olmasıdır. Bu zincirlerin kullanıldığı sektörlerin başında ise makine mühendisliği endüstrisi, taşıma, lojistik, gıda, ambalaj, tarım makineleri, inşaat, baskı, tekstil ve otomotiv gelir.

Yüksek Mukavemetli Konveyör Zincirleri

Ağır yükleri tutmak ve kopma yükünü azaltmak için uygun güce sahip, deformasyona karşı daha dirençli olan yüksek mukavemetli zincirlerden yapılan (Örneğin, Gall Zincir ve Rotary API Zinciri ) bu konveyör zinciri; madencilik, demir çelik, otomotiv, ağır sanayi sektörü gibi ağır ürün barındıran tesislerde kullanılır. Ağır yükler için özel olarak tasarlanan ve üretilen bu zincirlerin en büyük avantajları ise çok dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıdır. Ayrıca, özel üretim zincirler de yüksek mukavemetli konveyör zinciri kullanılarak yapılır. Bu özel zincirler üretilirken; taşınacak ürün, ağırlık, çalışma hızı, taşıma mesafesi gibi parametreler ön planda tutulur.

Sıralı Konveyör Zincirleri

Transfer konveyörlerinde çok sıralı olarak kullanılabilen bu konveyör zinciri; ikili, üçlü veya daha fazla zincirin birbirine bağlanmasıyla oluşturulur. Parça taşıma ve montaj hatlarında avantajlarsunan sıralı konveyör zincirleri; üretim süreçlerinin ve iş gücükullanımının verimliliğini artırır. Makaralı zincirler, akümülasyon zincirleri, Rotary API zincirleri; sıralı konveyör çeşitleri arasında bulunur.

Zincir Seçimi ve Bakımı

İşletmelerin; standart, yüksek mukavemetli, plastik, düz ve sıralı zincirler arasından, ihtiyaçlarına uygun olan doğru seçimi yapmaları önem taşır. Konveyör zinciri çeşitleri arasından seçim yaparken, ürünlerle birlikte işletmelerin özellikleri ön planda tutulur. Örneğin, ıslak ortamları olan tesisler için özel malzeme kullanımıyla zincir üretimi ve bakımı yapılır. Zincirlerin bakımı, zincir tipine göre değişir; belirtilen aralıklarla yağlamak (Bazı durumlarda uzman eşliğinde), onaylı ve uygun bir temizleyiciyle temizlemek, sıkı olup olmadığını kontrol etmek gerekir.

Kategoriler: Blog
Etiketler: